Helyi időjárás

Mi szedjük! - Felhívás

 

A békéscsabai Zöld Csütörtök Természetvédő Kör tagjai jó ideje felfigyeltek már az Élővíz-csatornában rohamosan terjedő invazív növényfajokra, a kagylótutajra (Pistia stratiotes) és a közönséges vízijácintra (Eichhornia crassipes).


Ősszel, a hideg idő beköszöntével vélhetően a növények többsége elpusztul majd, azonban a telet esetlegesen átvészelő példányok évről-évre felbukkanhatnak, számukra kedvező időjárás mellett rohamosan szaporodnak és ezzel több problémát is okoznak. Az idei nagy meleg kedvezően hatott a szaporodásukra és ugyan tetszetős növény mindkettő, de mivel a víz felszínén úsznak - meglehetősen árnyékoló hatásúak -, így a víz egyéb, őshonos növényeit elzárja az éltető fénytől. Továbbá, ha kiszabadul a Kettős- és a Hármas-Körösbe, vagy akár a Tiszába, akkor veszélybe is sodorhatja a természetes vizeinkben honos természetes életközösségeket. Emiatt állományukat erősen korlátozni kell.

Az egyesületünk úgy döntött, hogy az országos "Te Szedd" programot követően 2013. szeptember 15-én délelőtt csónakba / partra száll és tesz azért, hogy az elszaporodott növényektől megszabadítsa az Élővíz-csatorna néhány szakaszát.

Jelmondat: Mi szedjük!

 

Az akcióban vállalkozó kedvű önkéntesek és együttműködő szervezetek vesznek részt.

Aki szeretne csatlakozni, az további részleteket tudhat meg a MI SZEDJÜK menüpontban található információs anyagokból.

A részvétel nem regisztrációhoz kötött, de segíti a szervezők munkáját az esetleges eszközfelajánlások esetén.

Az akción mindenki saját felelősségére vesz részt!

 Jelentkezési lap >>> 


Invalid RSS link or you're not allowed to read this Picasa gallery or album.

Facebook

Ki van online?

Oldalainkat 56 vendég és 0 tag böngészi