Helyi időjárás

Itthon maradt...

Miközben minden, jó szokását megtartó magyar gólya már régen valahol messze Afrikában jár, néhányan dacolnak a közép-európai téllel. Így fordulhatott elő, hogy nemrégiben egy Mezőberény határában időző fehér gólyáról érkezett lakossági bejelentés.

A mozgékony, jó egészségnek örvendő madarat sokáig nem sikerült lencsevégre kapni, amikor végül mégis kamera elé állt, akkor tűnt fel, hogy a madártan kutatói jelölőgyűrűt helyeztek fel rá. A gólyák vonulását tanulmányozó szakemberek könnyű alumíniumgyűrűvel, és olykor nagyobb jeleket hordozó, általában színes, távcsővel is azonosítható műanyaggyűrűvel is megjelölik a fészekben lapuló fiókákat. A madár ismételt megfigyelése és a kód alapján történő beazonosítása fontos információforrás a szakemberek számára.
 
A Mezőberényben telelő gólyát 2011. júliusában Szegeden jelölték meg. Még abban az évben, szeptemberben a szerbiai Kiskér határában látták, majd 2012. október 11-én Belgrádban, két hónappal később pedig Mezőberényben. A hazánkban telelő gólyák jól viselik a hideget, viszont a táplálékhiány komoly veszélybe sodorhatja őket. A mi gólyánk ügyesen választotta meg törzshelyét. A városi szemétlerakó kupacai, a közelben lévő állattartótelep és a mellette elterülő, mezei pockokban bővelkedő legelő jól tartja a nálunk időző madarat.
 
 
 
Írta: Boldog Gusztáv
 
SlideshowFx Picasa Widget for Joomla!
Copyright © 2010 www.OopsTouch.com

Facebook

Ki van online?

Oldalainkat 34 vendég és 0 tag böngészi