Helyi időjárás

Daruvonulás

Rekordszámú daru a Hortobágyon

Az Európa északi mocsaraiban fészkelő darvak az Észak-afrikai telelőterületekre tartó útjuk során néhány hétre minden évben megállnak pihenni a Hortobágy és a Dél-Alföld pusztákkal övezett nagy tavain. Európa legnagyobb összefüggő szikes pusztáján, a Hortobágyon jelenleg több mint 110.000 madár éjszakázik egyidejűleg.

De ez a ZCS tagjait nem tántorította el és azértis elmentek Kardoskútra a Fehér-tóhoz, mert rengeteg madár esti behúzását követhetjük nyomon ebben az időszakban és mi kíváncsiak voltunk. Meg kell vallani, hogy annak ellenére, hogy a madarak nagyobb létszáma nem itt tölti pihenését, igen szép számban húztak el felettünk.

Mi is történik ilyenkor?
Októberben-novemberben a darvak, vadludak, récék, partimadarak vonulása különleges esemény a tó életében, mivel ilyenkor hatalmas madársokadalom népesíti be a tavat és környékét.
Napról-napra több tízezer madár éjszakázik a tó nyugati, kiszélesedő részén, ahol a sekély vízben biztonságban érzik magukat. Esti behúzásuk, különösen a darvaké (Grus grus), rendkívül látványos jelenség. Érdemes megtekinteni.

Hamarosan feltöltjük fotóinkat weboldalunkra.

Aki pedig nem tudott csatlakozni hozzánk, az önállóan is ellátogathat a nemzeti park területére, mert hétvégente ügyeletet tartanak a KMNP munkatársai.

Ha pedig nincs lehetősége megtekinteni élőben a látványt, akkor itt egy videó, amely a Hortobágyon készült.

Invalid RSS link or you're not allowed to read this Picasa gallery or album.

Facebook

Ki van online?

Oldalainkat 22 vendég és 0 tag böngészi