Helyi időjárás

Helyzetjelentés a békéscsabai Parkerdőből

 

A Széchenyi ligetben már kiürültek a madáretetők, vége a télnek, indulhatnak a tavaszi madárvédelmi munkák. A csabai Parkerdőben két évvel ezelőtt, 2013 márciusában helyeztük ki az 50 darab madárodút, melyek rendes évi takarítását, karbantartását idén is, még a költési időszak előtt elvégeztük. A tél folyamán az előző évi fészekanyag még jó szolgálatot tehet. A hideg éjszakákat sok madár tölti az odúkban, de itt alhatják téli álmukat az apró erdei rágcsálók, erdei egerek, mogyorós pelék is, az összehordott moha, szőr, toll, fű otthonossá teszi számukra a téli üreget. A tavaszvárásnak madárbarát körökben fontos eleme az odúellenőrzés.

Előzetes felmérésünk során kiderült, hogy a kihelyezett madárodúk csaknem felének bejáratát alaposan kitágították a harkályok, néhányba pedig darazsak vertek tanyát, de néhány áldozatul esett a bozótirtásnak is.

A megsemmisült odúk pótlásában az ALFÖLDVÍZ Zrt. dolgozói segítettek, akik egy baráti-szakmai találkozón jó néhány lakhelyet készítettek az odúlakók számára. Ezeket az odúkat is kihelyeztük a Parkerdő fiatal, tehát természetes odúképződésre többségében még alkalmatlan fái közé.

A harkályok munkáját „dicsérő” odúk előlapját keményfából készült elemekre cseréltük ki, melyek Kliment Zoltán fafeldolgozó üzeméből kerültek ki.

A szép idő, a támogatás és a lelkesedés örömébe sajnos üröm is vegyült. A Parkerdő jelentős részéből, annak ellenére, hogy az természetvédelmi terület, avatatlan kezek teljesen kiirtották az ERDŐ természeti egységének lelkét, a cserjeszintet. Ezzel a beavatkozással sok állatfaj, köztük a legszebb hangú énekesmadaraink, a feketerigó és a fülemüle élőhelyét is erre az évre már biztosan összeroppantották.

A résztvevőknek és a támogatóknak köszönjük az együttműködést!
További fotók ezen az oldalon.


SlideshowFx Picasa Widget for Joomla!
Copyright © 2010 www.OopsTouch.com

Facebook

Ki van online?

Oldalainkat 47 vendég és 0 tag böngészi