Helyi időjárás

Lezárult a Zöld Forrás 2012. pályázatunk

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium ZÖLD FORRÁS pályázati felhívását,
a környezet- és természetvédelmi céllal létrejött civil szervezetek részére, állami feladatok átvállalására írták ki, a Nemzeti Környezetvédelmi Program céljainak megvalósítása érdekében.

Egyesületünk sikerrel pályázott, így 345.000,- Ft támogatást nyert!

A vállalt tevékenységek között szerepelt 20 előadás tartása; a természetvédelmi témák és a Parkerdő bemutatása egy 5 tablóból álló kiállítási anyag segítségével; reklám molinó és leporelló készítés; továbbá a gyakorlati tevékenységek között 50 db madárodú készítés, telepítés és az említett terület környéken szemétszedés és madártani megfigyelések folytatása.

Fénykép  Fénykép

Fénykép  Fénykép 

  A programjainkon készült fényképeket a Fotógaléria / Fotók-2013. menüpontban megtekinthetik az érdeklődők.

Odútelep a Békéscsabai Parkerdőben:

Az előzőleg, egyesületi tagság bevonásával összeállított 50 db odút, a Békéscsabai Parkerdőben lineáris transzekt mentén helyeztük el. A telep helyszínét az adott erdőrészlet faállományának, faj és kor összetételének alapján jelöltük ki.
Az odútelepet első alkalommal a tavaszi táborozásunk (2013. május 11-12.) alkalmával ellenőriztük, ahol vizuális megfigyelés módszerével megállapítható volt, hogy a kihelyezett odúkat körülbelül 60%-os arányban foglalták el első sorban a tájra legjellemzőbb széncinegék. További vizsgálatokra a költési idő végén, várhatóan augusztus második felében kerül sor, ahol a pontos foglalási és faji viszonyokat kívánjuk rögzíteni. 2014-es évtől, a ZCS Természetvédő Kör tagjai, tanulmányi versenyre készülők, egyetemi gyakorlatosok és szakdolgozók számára biztosítunk lehetőséget további vizsgálatok végzésére. E vizsgálatok végzése ad majd a jövőben pontos képet a fiatal, természetes odúban szegény erdőrész odúlakó madárfaunájáról.

 A Zöld Forrás 2012. támogatásból  megvalósult rendezvények:

2013.01.24., 02.07.
Takácsné Olasz Irén elnök előadásai, valamint kreatív foglalkozás hulladékhasznosítás témában – Békéscsaba, Batsányi Úti Fiókkönyvtár.

2013.03.02.
Madárgyűrűzés, előadás, az új ligeti tanösvény átadása helyi jelentőségű védett területen – Békéscsaba, Széchenyi liget

2013.03.10.
Odúkészítés (50 db) és előadás a madártani tevékenységekről – Békéscsaba-Fényes

2013.03.16.
Odútelepítés a Békéscsabai Parkerdőben, előadás és a tablók bemutatása az egyesület tagjainak.

2013.03.18., 03.20., 03.21.
Vandlik Tamás előadásai – Békéscsaba, Esély Pedagógiai Központ

2013.03.26., 03.27., 03.28.
Bojtos Edit előadásai – Békéscsaba, Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagiskolája

2013.04.21.
Boldog Gusztáv, Danyik Tibor és Fehér Éva előadásai, valamint madárgyűrűzés több alkalommal - Póstelek, Boross László Kutatóház

2013.04.23.
Boldog Gusztáv előadása a Föld napi rendezvényen - Újkígyós, Széchenyi István Általános Iskola, 5-8. osztályosainak

2013.04.27.
Boldog Gusztáv előadása és túravezetése védett területen a Jankay Tibor Ált. Iskolásoknak az erdei iskola programján - Békéscsaba-Sikony

2013.04.29.
Vandlik Tamás előadása – Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium

2013.05.02.
Boldog Gusztáv előadása óvodásoknak és kisiskolásoknak – Bélmegyeri Általános Iskola és Óvoda

2013.05.10.
Boldog Gusztáv előadása – Lencsési Közösségi Ház, Békéscsaba

2013.05.11-12.
Projektzáró program – Békéscsabai Parkerdő

Projektzáró:

A Zöld Forrás pályázat lezárásaként két napos projektzárót szerveztük. Szombat reggel a „Csabai Körtúra” elnevezésű kerékpártúra útvonalon látogattuk végig Békéscsaba és környékének egyes helyi védett területeit, valamint ellátogattunk az Alföldvíz Zrt. telepére. A kirándulás után az egyesület tagjaival szemétgyűjtést tartottunk, az összegyűlt hulladékot pedig elszállíttattuk a területről. Az este folyamán az egyesület elnöksége bemutatta a lezajlott projektet és annak eredményeit, amit egy éjszakai „rovar- és lepkevadászat” követett. Másnap a tagok körbejárták az odútelepet, majd egy meghívott előadó (Jimmy bohóc) a szelektív hulladékgyűjtésről és annak újrahasznosításáról tartott szórakoztató előadást a rendezvény résztvevőinek.

A kis költségvetésű pályázat ellenére igen színes és nagyszámú eseményt sikerült megvalósítottunk és ezáltal minden korosztályt, összesen közel 800 embert el tudtunk érni. Bízunk benne, hogy közülük sokan tesznek majd azért, hogy személyesen és saját élményeiken keresztül is megismerhessék ezt a területet, valamint óvják is annak élővilágát.

SlideshowFx Picasa Widget for Joomla!
Copyright © 2010 www.OopsTouch.com

Facebook

Ki van online?

Oldalainkat 38 vendég és 0 tag böngészi